* Wijninformatie & druivenrassen

Bodega Valerie

Wij verzorgen wijnproeverijen en geven wijnadvies !

Argentinië .....

Oke, een van mijn favoriete (wijn-)land is Argentinië. 

Dit is ooit gekomen omdat ik ging eten in een Argentijns restaurant en voor de eerste keer in mijn leven kennis maakte met Malbec, een heerlijke Argentijnse rode wijn.

In Argentinië is ruim 30.000 hectare met deze druif beplant. 

De Malbec is een druivenras waar rode wijn van gemaakt wordt. 
Oorspronkelijk is de druif afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk. De druif is ook bekend onder de naam côt. Het is een donkere druif die veel kleurstof bevat en voor intense, tanninerijke wijn zorgt. Ze heeft een vleug van pruimen en bramen.

Het klimaat ; 
De Jaarlijkse regenval is gemiddeld 200 mm ! Dit is ontzettend weinig en zorgt voor een mooie volrijpte druif. Een van de belangrijkste teeltrisico' s die ze kennen in Argentinië is hagel in de zomer, of te wel "zonda". Daarom investeren sommige wijnboeren in speciale hagelnetten die ook het risico op zonnebrand kunnen verkleinen. De bodems zijn veelal relatief jong en alluviaal en bevatten in veel gebieden een vrij hoog percentage zand.
De smaakintensiteit van de beste wijnen komt echter niet van beneden, maar van boven : van het intense zonlicht, de droge lucht en de verschillen in dag- en nachttemperatuur op deze hoogten. Met 20 graden Celsius is de temperatuurvariatie hoger in de Argentijnse wijngaarden dan vrijwel waar ook ter wereld. Afgezien van de zuidelijkste wijngaarden van Patagonië, in Neuquen en Rio Negro, is volledige rijping gemakkelijk te bereiken.
In feite zullen toegewijde landbouwkundigen door beheerste druppelirrigatie (waarvoor men net als aan de andere kant van de Andes volop uit smeltwater kan putten) de rijping soms welbewust vertragen om meer smaak aan elke wijnstok te ontlokken.
De hoge temperaturen in Argentinië zijn waarneembaar in de bijzonder zachte tannines in de rode wijnen en de vaak nogal agressieve alcohol in de witte.

Mendoza is de meest bekende wijnstreek, maar daar op volgend San Juan, waar het nog heter en droger is (slechts 90 mm regen in een doorsnee jaar!)

De hoogst gelegen wijngaarden liggen in het subgebied Tupungato, waar veel van 's lands verrassend mooie Chardonnay vandaan komt. De nachten zijn er koel genoeg om delicate fruitsmaken te leveren en voldoende hoge zurengehalten om melkzuurgisting in de wijnbedrijven wenselijk te maken.

Voornaamste druiven in Argentinië (Mendoza) ;
Bonarda, Malbec, Criolla grande, Cereza, Cabernet sauvignon, Barbera, en Sangiovese.

Oostenrijk.....

In het zogenoemde Weinland Österrreich in het verre oosten van het land, rond Wenen, waar de Alpen afdalen naar de grote Pannonische Vlakte die zich over Hongarije uitstrekt, wordt de meeste wijn gemaakt, in sterk uiteenlopende omstandigheden.
Er is leisteen, zand, klei, gneis, leem en vruchtbare loss, dorre velden en permanent groene, woeste rotswanden boven de Donau en het vredige, ondiepe meer, de Neusiedlersee.
Oostenrijks serieuze landklimaat en relatief bescheiden opbrengsten resulteren in wijnen die krachtiger zijn dan die van Duitsland.
De meest voorkomende fruitsmaken zijn die van Oostenrijks eigen witte druif Grüner Veltliner, die in meer dan een derde van het wijnareaal wordt verbouwd.
Deze druif heeft geen lange historie in Oostenrijk, maar heeft de afgelopen 50 jaar bewezen er zeer goed te aarden. " Grüner " kan heerlijk fris en fruitig zijn, met volop zuren en een smaak die ergens tussen grapefruit en dille zweeft (met name in het enorme Weinviertel) kan wijn ook de moeite van het opleggen waard zijn.

Makkelijk wegdrinkende rode wijnen zijn de specialiteit van Carnuntum, het zuidelijkste en warmste wijngebied van Niederösterreich), met opnieuw Zweigelt als beste druif. Sinds het midden van de jaren '90 heeft het een reputatie bevestigd voor rode wijnen van Zweigelt en Blaufrankisch.
Göttlesbrunn en Höflein zijn de best gelegen dorpen; elders kan het voor de wijnstok 's winters fataal koud en ' s zomers gevaarlijk droog zijn.

Voornaamste druiven : Grüner Veltliner, Zweigelt, Blauer Portugieser, Welschriesling, Riesling en Blaufränkisch.